Να έχετε παγκόσμια συνειδητότητα

Να έχετε παγκόσμια συνειδητότητα

Πιστεύω ότι από δω κι εμπρός θα έπρεπε να έχετε παγκόσμια συνειδητότητα. Θα σας διηγηθώ ένα ενδιαφέρον περιστατικό σε σχέση με αυτό.

Μια μέρα αμέσως μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου ένας πρώην αξιωματικός του στρατού ήρθε να με δει. Με μια έκφραση φοβερής δυσαρέσκειας είπε: «Όσο κι αν προσπαθώ, δεν καταλαβαίνω γιατί η Ιαπωνία έπρεπε να παραδοθεί στον πόλεμο αυτό. Είναι πραγματικά λυπηρό». Ήταν γεμάτος αγανάκτηση καθώς μιλούσε.

Βλέποντας ότι δεν αντέδρασα όπως περίμενε, με ρώτησε με τόνο αηδιασμένο: «Κύριε, είστε Ιάπωνας;». Αμέσως του απάντησα: «Όχι, δεν είμαι». Η απάντησή μου τον σόκαρε, τόσο που έτρεμε όταν με ρώτησε: «Τότε, σε ποιο έθνος ανήκετε;». Του είπα: «Είμαι πολίτης του κόσμου».

Αυτή ήταν επίσης μια αναπάντεχη απάντηση και καθώς με κοίταζε απλανώς μου ζήτησε να του εξηγήσω τι εννοούσα, με λέξεις που θα μπορούσε να καταλάβει. Αυτό και έκανα, με διάφορους τρόπους. Το άρθρο αυτό είναι βασισμένο στις απαντήσεις που έδωσα στον αξιωματικό εκείνη τη φορά.

Πιστεύω ότι είναι λάθος να κάνουμε διακρίσεις μεταξύ των φυλών, αλλά ο ιαπωνικός λαός είχε έντονη ροπή εκείνη την εποχή στις διακρίσεις. Αφότου η Ιαπωνία κέρδισε τον Σινοϊαπωνικό και τον Ρωσοϊαπωνικό πόλεμο και πλέον συγκαταλεγόταν στις ισχυρότερες δυνάμεις του κόσμου, οι άνθρωποι φούσκωσαν τόσο πολύ από υπερηφάνεια που άρχισαν να πιστεύουν ότι η χώρα τους είχε ιδιαίτερη εύνοια από τον Θεό. Οι ηγέτες τους, παρότρυναν τη στάση αυτή. Ο σοβινισμός  οδήγησε το έθνος στην απερίσκεπτη πυροδότηση του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου στον Ειρηνικό. Οι Ιάπωνες αντιμετώπιζαν τους κατοίκους των άλλων χωρών υποτιμητικά, σαν να ήταν πλάσματα κατώτερα. Εισέβαλαν στις χώρες τους και σκότωσαν ανθρώπους χωρίς ίχνος ενδοιασμού. Ήταν φυσική συνέπεια της νοοτροπίας αυτής η ταπεινωτική ήττα που υπέστησαν.

Όσο οι άνθρωποι οποιουδήποτε έθνους υιοθετούν τόσο εγωκεντρικό τρόπο σκέψης ώστε να μην ενδιαφέρονται για το τι συμβαίνει στα άλλα έθνη, αρκεί οι ίδιοι να είναι ωφελημένοι, δε θα μπορέσει να υπάρξει ειρήνη στον κόσμο. Μπορείτε να καταλάβετε αυτή τη θέση, αν την εφαρμόσετε στη δική σας περιοχή. Ας υποθέσουμε  ότι γινόταν σύρραξη ανάμεσα σε δύο περιοχές στη χώρα σας. Θα διευθετούνταν γρήγορα, μιας και η διαφωνία θα έμοιαζε με οικογενειακό καβγά. Μπορούμε να επεκτείνουμε την ιδέα αυτή, εφαρμόζοντάς την σε ολόκληρο τον κόσμο.

Υπάρχει ένα διάσημο ποίημα που συνέθεσε ο αυτοκράτορας Μέιτζι, που λέει:

Αν όλοι οι άνθρωποι

που κατοικούν πάνω στη γη

θεωρούσαν αλλήλους οικογένεια,

αδέλφια μου, πώς θα είχαμε διαμάχες;

Αν όλοι οι άνθρωποι υιοθετούσαν τον τρόπο σκέψης αυτό, η παγκόσμια ειρήνη θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα αμέσως. Πράγματι, αν όλοι οι άνθρωποι ήταν έτσι ανοιχτόμυαλοι, τότε απλώςδε θα ήταν δυνατό να ξεσπάσουν πόλεμοι, γιατί θα ήμασταν όλοι μια πραγματική οικογένεια.

Υπάρχουν άτομα που σχηματίζουν ομάδες βασισμένες σε συγκεκριμένα δόγματα ή ιδεολογίες και θεωρούν όσους βρίσκονται έξω από τις ομάδες τους εχθρούς. Υπάρχουν επίσης άτομα που προασπίζονται ορισμένες εθνικές τακτικές, εθνικό πνεύμα, εθνικοφροσύνη πολύ συγκεκριμένης μορφής ή που έχουν στενόμυαλες πεποιθήσεις για τη θεϊκή προέλευση της χώρας τους. Τέτοιος σοβινισμός μπορεί να οδηγήσει μια χώρα μόνο στην καταστροφή κι ακόμη να δημιουργήσει μεγάλα εμπόδια στην παγκόσμια ειρήνη.

Σε ανάμνηση της ειρήνης που επετεύχθη μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, ο ιαπωνικός λαός, θα έπρεπε τουλάχιστον να αποκτήσει παγκόσμια συνειδητότητα, να απορρίψει εντελώς τον περιορισμένο τρόπο σκέψης που επικρατούσε στο παρελθόν και να υιοθετήσει μια απόλυτα πλατιά νοοτροπία. Αυτός θα είναι ο πλέον προοδευτικός και προχωρημένος τρόπος σκέψης στον κόσμο από δω και πέρα και τα άτομα με αυτή την αρχή είναι τα πλέον απαραίτητα και σημαντικά.

Η ιδέα αυτή μπορεί να εφαρμοστεί επίσης στη θρησκεία και στις πνευματικές ομάδες. Είναι τελείως ξεπερασμένο να ξεχωρίζεις μια θρησκεία ή φιλοσοφία, ώστε να κάνεις διακρίσεις μεταξύ αυτής και άλλων ομάδων. Επιτρέψτε μου να συγχαρώ τη δική μας Εκκλησία για το θέμα αυτό. Δεν είμαστε τόσο στενόμυαλοι ώστε να λέμε στα μέλη μας ότι δεν πρέπει να έχουν επαφή με άλλες θρησκείες ή φιλοσοφίες. Αντίθετα μάλιστα επικροτούμε κάτι τέτοιο, γιατί μία από τις αρχές μας είναι η ειρήνη. Παλεύουμε να φέρουμε την αρμονία ανάμεσα σε όλους τους λαούς του κόσμου και να τους κάνουμε μια μεγάλη οικογένεια.

Με τον τρόπο αυτό, αισθανόμαστε όλες τις άλλες θρησκευτικές ή φιλοσοφικές ομάδες ως φίλους κι επιθυμούμε να εργαστούμε στο πλευρό τους για την πραγμάτωση του καινούργιου κόσμου.

Μέισου-Σάμα, στις 3 Οκτωβρίου του 1951

You may also like