Ο φόβος για την αρρώστια εμποδίζει την αληθινή ευτυχία

Ο φόβος για την αρρώστια εμποδίζει την αληθινή ευτυχία

Ο φόβος για την αρρώστια εμποδίζει την αληθινή ευτυχία

Επειδή οι άνθρωποι θεωρούν ουτοπική την ιδέα της πλήρους εξάλειψης της αρρώστιας, πολλοί υγιείς άνθρωποι ζουν υπό το κράτος του φόβου μήπως και αρρωστήσουν. Αυτή η αγωνία επιδεινώνεται από την αβεβαιότητα για το αν η ασθένεια που μπορεί να πάθουν θα είναι ιάσιμη.

Ως εκ τούτου, ακόμα και επιτυχημένοι άνθρωποι που ζουν σε πολύ άνετες συνθήκες, δεν απολαμβάνουν αληθινή ευτυχία και ηρεμία ψυχής γιατί νοιώθουν ανασφαλείς όσον αφορά την κατάσταση της υγείας τους. Τα πράγματα χειροτερεύουν από το γεγονός ότι το κόστος της ιατρικής περίθαλψης κάνει πολλούς να αποταμιεύουν χρήματα για να καλύψουν τις ανάγκες κάποιας πιθανής αρρώστιας.

Είναι αλήθεια ωστόσο, ότι οι περισσότεροι από όσους αρρωστήσουν όχι μόνο θα ξοδέψουν τα χρήματά τους στα φάρμακα, αλλά ίσως αναγκαστούν να μείνουν και μακριά από τη δουλειά τους. Στη χειρότερη περίπτωση η αρρώστια μπορεί να επιμείνει, ή να χειροτερέψει, απαιτώντας συνεχή περίθαλψη, έως ότου όλες οι οικονομίες του ανθρώπου που μαζεύτηκαν με κόπο και ιδρώτα να εξαφανιστούν γρήγορα.

Σε μερικές περιπτώσεις το άτομο που είναι άρρωστο μπορεί να δανειστεί από φίλους ή από την οικογένεια, για να τα βγάλει πέρα. Στο τέλος, όταν έχει δανειστεί όλα όσα μπορεί από φίλους και συγγενείς, ανακαλύπτει ότι δεν έχει απομείνει ούτε ίχνος από την ευημερία και τον ευτυχισμένο τρόπο ζωής που απολάμβανε ο ίδιος και η οικογένειά του μέχρι πρόσφατα.

Σε ακραίες περιπτώσεις, όταν η ασθένεια είναι πραγματικά σοβαρή, φαίνεται ότι η μια αναποδιά έρχεται μετά την άλλη και ολόκληρη η οικογένεια υποχρεώνεται να πληρώνει τα ατέλειωτα χρέη.

Παρόμοια οικονομικά προβλήματα στο σπίτι και τη δουλειά αναπόφευκτα οδηγούν σε συγκρούσεις. Η οικογένεια είναι υποχρεωμένη να φροντίσει για το άρρωστο άτομο και οι συνάδελφοι πρέπει να κάνουν την έξτρα δουλειά. Αυτές οι συνθήκες συχνά προκαλούν θυμό, πικρίες και ενοχές στον άνθρωπο. Όλες οι επιπρόσθετες ευθύνες εμποδίζουν τον μη υγιή άνθρωπο να αναζητήσει την πραγματική του ευτυχία και φέρνουν οικονομικό άγχος.

Έτσι είναι εύκολο για μας να καταλάβουμε ότι η αρρώστια αποτελεί τον κύριο παράγοντα και το καθαυτό υπόβαθρο για μια σειρά οικονομικών δυσχερειών και συγκρούσεων.

 

Μέισου-Σάμα

 

You may also like