Ιερά Εδάφη, Πρότυπα Επίγειων Παράδεισων

 • Κυότο Ιαπωνία
  Κυότο Ιαπωνία
 • Γκουαραπιράνγκα Σάο Πάολο Βραζιλία
  Γκουαραπιράνγκα Σάο Πάολο Βραζιλία
 • Σαραμπούρι Ταϊλάνδη
  Σαραμπούρι Ταϊλάνδη
 • Μουσείο ΜΟΑ Ατάμι
  Μουσείο ΜΟΑ Ατάμι
 • Λουάντα Αγκόλα
  Λουάντα Αγκόλα
 • Χακόνε Ιαπωνία
  Χακόνε Ιαπωνία
 • Ατάμι Ιαπωνία
  Ατάμι Ιαπωνία

 

 

Κατασκευή μικρών Παράδεισων

Καθώς παρατηρούμε την κατάσταση της σύγχρονης κοινωνίας, δεν μπορούμε παρά να αισθανθούμε ότι πολλά αξιοθρήνητα πράγματα συμβαίνουν στην Ιαπωνία, σχετικά με τα οποία πληροφορούμαστε καθημερινά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Πέρα από τον πόλεμο, μπορούμε να αναφέρουμε περιπτώσεις διαφθοράς δημοσίων προσώπων, φόνους, ληστείες, κλοπές, απάτες, κλοπές εμπορευμάτων, αυτοκτονίες σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο, προβλήματα φυματίωσης και άλλων μολυσματικών ασθενειών, ελλείψεις τροφής, ελλείψεις στέγης, άδικη κατανομή του χρήματος και υψηλή φορολογία. Τα καλά νέα είναι τόσο σπάνια όσο και τα άστρα στον απογευματινό ουρανό.

Μπορεί ν’ απορείτε γιατί η χώρα μας κατάντησε έτσι και να διερωτάστε πού βρίσκεται η αιτία. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για μια τέτοια κατάσταση αλλά μπορούμε να πούμε πως η αιτία βρίσκεται στην ηθική κατάπτωση. Αυτό δείχνει πόσο χαμηλά έχει πέσει το επίπεδο της ηθικής υπόστασης του ανθρώπου.

Πρόσφατα, αυτό αποτέλεσε θέμα βαθιάς σκέψης και ενδιαφέροντος μεταξύ των σκεπτόμενων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων των εκπαιδευτικών χώρων. Πιστεύουν ότι ένας λόγος γι’ αυτή την τάση είναι ότι οι φιλελεύθερες ιδέες που εμφανίστηκαν μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αναπτύχθηκαν πολύ. Πληροφορήθηκα πως κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι προς το παρόν το μόνο πράγμα που μπορεί να γίνει είναι η αποκέντρωση της εκπαίδευσης και τα μαθήματα επί εθνικών και ηθικών θεμάτων και γι’ αυτό το λόγο κάνουν συνεχώς συσκέψεις και συμβούλια μεταξύ τους.

Σ΄ αυτή την κατάσταση πραγμάτων προωθώ ένα ισχυρό σχέδιο που θα συνεισφέρει στην επίλυση του προβλήματος θεωρώντας το από διαφορετική οπτική γωνία. Αναφέρομαι στην αφύπνιση του κοινού συναισθήματος.

Δε θα πούμε τίποτε καινούριο αν αναφέρουμε πόσο σημαντικό είναι για κάθε ηλικία να παρέχουμε στο κοινό ορθούς τρόπους διασκέδασης. Οπωσδήποτε στη σημερινή κοινωνία υπάρχει άφθονη χυδαία και άξεστη διασκέδαση. Είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχει τίποτε το εσφαλμένο όσον αφορά θεατρικά έργα, κινηματογραφικές ταινίες, αθλήματα και αγωνιστικά παιχνίδια. Αλλά πιστεύω πως η διασκέδαση υψηλότερων επιπέδων είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Από την άποψη αυτή νομίζω ότι τα πρότυπα επιγείων παραδείσων που έχουμε κατασκευάσει στο Hakone και στο Atami πληρούν ικανοποιητικά αυτή την ανάγκη. Όπως συχνά έχω γράψει, αυτοί είναι ιδανικοί παράδεισοι στους οποίους συνδυάζονται η φυσική ομορφιά με την ανθρωπογενή ομορφιά. Είναι η υλοποίηση μια υπέροχης ιδέας, ενός υπέροχου σχεδίου το οποίο βρίσκεται πέρα από οτιδήποτε σχεδιάστηκε μέχρι τώρα. Δεν θέλω αυτό ν’ ακουστεί σαν καυχησιολογία. Λέω ακριβώς ό,τι εκφράζεται με τους επαίνους από όλους όσους επισκέφθηκαν αυτούς τους μικρούς μας παραδείσους. Όλοι αυτοί λένε, έστω και αν προς το παρόν είναι μισοτελειωμένοι, ότι οποιοσδήποτε μπαίνει σ’ έναν απ’ αυτούς τους παραδείσους αισθάνεται κυριολεκτικά μεθυσμένος από την ατμόσφαιρα που είναι τόσο διαφορετική από τον καθημερινό γεμάτο μιζέρια κόσμο κι ότι οι επισκέπτες εκεί λησμονούν κάθε τι άλλο και αισθάνονται ότι ανυψώνονται πάνω από τα σύννεφα.

Ο μικρός παράδεισος του Hakone κοντεύει να τελειοποιηθεί αλλά, επειδή είναι μικρότερος σε κλίμακα συγκριτικά με τον παράδεισο του Atami, επιτρέψτε μου να σας πω λίγα πράγματα για τον δεύτερο που είναι τώρα σε πλήρη κατασκευαστική ανάπτυξη. Στον κήπο ο οποίος καλύπτει περίπου 25 στρέμματα επί συνεχών κεκλιμένων λόφων φυτεύουμε και αναπτύσσουμε ανθοφόρα δένδρα και θάμνους όπως δαμασκηνιές, κερασιές και αζαλέες, όλα αναμιγμένα με αειθαλή δένδρα. Ετοιμάζουμε επίσης κήπους για το φύτεμα πολλών ποικιλιών ανθέων έτσι ώστε να δημιουργείται ένα λαμπρό θέαμα χρωμάτων κατά την άνοιξη. Αντίκρυ στη θάλασσα, ο χώρος παρέχει μια θεαματική, πανοραμική άποψη του κόλπου του Sagami.

Με όλα αυτά δε θα είναι υπερβολή να πω ότι το Atami  θα είναι ένα ιδανικό πρότυπο. Επιπλέον η θέση που βρίσκεται αυτός ο μικρός παράδεισος είναι η καλύτερη στην περιοχή και πρόκειται να ανεγείρουμε επίσης ένα μεγάλο Μουσείο Τέχνης για να προσδώσουμε ακόμη μεγαλύτερη χάρη και αίγλη σ’ αυτό που ήδη είναι πολύ ωραίο. Όταν θα τελειώσει αυτός ο παράδεισος θα γίνει αναπόφευκτα αντικείμενο θαυμασμού για όλους τους πολίτες του κόσμου, εντός και εκτός της Ιαπωνίας.

Έτσι όταν οι άνθρωποι επισκεφθούν αυτόν τον παράδεισο οι καρδιές τους και ο νους τους θα καθαρίσουν, οι καρδιές τους και ο νους τους που έχουν ρυπανθεί από τους χαμηλούς κραδασμούς του υλικού κόσμου. Θα επανακτήσουν την φρεσκάδα και τη δροσιά της πνευματικής τους υπόστασης που έχει σχεδόν πλήρως αποστεγνωθεί κι έτσι θα νιώσουν ανανεωμένοι και ρωμαλέοι στο πνεύμα. Ως αποτέλεσμα, δεν θα είναι μόνον ικανοί να εκτελέσουν την εργασία τους πιο αποτελεσματικά αλλά και οι ηθικές τους δυνάμεις θ’ ανυψωθούν επίσης. Η συνεισφορά αυτών των μικρών παραδείσων στη βελτίωση του ανθρώπινου πνεύματος θα είναι, πιστεύω, μεγάλης σημασίας.

Μέισου-Σάμα 1  Ιανουαρίου