Η γνώση των πραγμάτων

Η γνώση των πραγμάτων

Η γνώση των πραγμάτων

Πιστεύω ότι στα ιαπωνικά δεν υπάρχει άλλη έκφραση με τόσο βαθύ και περίπλοκο νόημα από το «μονό ο σίρου», που σημαίνει «να γνωρίζεις εμβριθώς τα πράγματα». Θεωρώ ότι είναι δύσκολο να την ερμηνεύσεις, γι’ αυτό θα προσπαθήσω να την εξηγήσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η έκφραση σημαίνει να αποκομίζεις διαφορετικές εμπειρίες στη ζωή, διεισδύοντας στην καθεμιά, μέχρι να κατακτήσεις την πραγματικότητά της και να μπορείς να εκφράσεις τι έχεις αντιληφθεί.

Για παράδειγμα όταν αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα, μόλις φτάσεις σε ένα επίπεδο αντίληψης, μπορείς να εστιάσεις στο καίριο σημείο, οπότε και να οδηγηθείς στη λύση. Από την άλλη πλευρά, εάν εμπλακείς σε μια παιδαριώδη διαφωνία, η οποία δεν είναι του επιπέδου ενός συνετού ανθρώπου, ή αν πράξεις κάτι βιαστικά χωρίς να παρατηρήσεις πόσο ενοχλείς τους άλλους ή με πόση απαξίωση σε αντιμετωπίζουν, τότε δεν γνωρίζεις, δεν έχεις αντίληψη.

Η κοινωνία χρησιμοποιεί επίθετα όπως «άπειρος» ή «ανώριμος» και «βαρετός» για να περιγράψει τέτοιους ανθρώπους. Αυτό το είδος ανθρώπου αναφέρεται γενικά ως «ανερμάτιστος». Η ιαπωνική λέξη «σικίσα» είναι μια πιο λόγια έκφραση για τον «άνθρωπο που γνωρίζει», τον «άνθρωπο με αντίληψη».

Δυστυχώς βρίσκουμε πολλούς ανθρώπους στην πολιτική της Ιαπωνίας, οι οποίοι δεν μπορούν να περιγραφούν ως άνθρωποι με αντίληψη. Μορφωμένος είναι αυτός που κατέχει απεριόριστες γνώσεις. Παρατηρούμε λοιπόν πόσο μεγάλος είναι ο αριθμός των ανώριμων ανθρώπων που δεν κατέχουν τη γνώση των πραγμάτων και μάλιστα μεταξύ δημοσίων ατόμων. Προκαλούν αναταραχή για ασημαντότητες και δεν παρατηρούν πόσο τους περιφρονούν όσοι έχουν πραγματική αντίληψη. Εκφράζουν μονάχα τη χυδαιότητά τους. Είναι δέσμιοι του Shojo (Σότζο σημαίνει στενή, κάθετη αντίληψη), της μη ορθής νοοτροπίας.

Η συμπεριφορά

Η συμπεριφορά των μικρονοϊκών ανθρώπων μειώνει την αποτελεσματικότητα του έργου της Βουλής και καταστρέφει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων σε αυτή. Το μυαλό των πολιτικών αναλώνεται στην εγωιστική επιθυμία για αυτοπροβολή. Τέτοιοι άνθρωποι που δεν έχουν αντίληψη μπορούν να χαρακτηριστούν και άνθρωποι χωρίς λογική.

Το γεγονός ότι σήμερα οι πολύωρες διαβουλεύσεις για κρατικά ζητήματα δεν καταλήγουν σε συμφωνία, νομίζω πως οφείλεται στη σύνθεση της Βουλής. Υπάρχουν υπερβολικά πολλοί αδαείς άνθρωποι. Εάν η Βουλή συμπεριελάμβανε περισσότερους ανθρώπους με αντίληψη, τότε οι συμφωνίες θα επιτυγχάνονταν πιο εύκολα. Δυστυχώς οι άνθρωποι που έχουν γνώση είναι διακριτικοί και δεν επιβάλλονται. Αποφεύγουν να εμπλακούν σε διαφωνίες με τους ανθρώπους χωρίς λογική. Έχουν την τάση να μη φλυαρούν και να συγκρατούνται, οπότε οι αδαείς πολιτικοί εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για να προβληθούν.

Ένα παράξενο χαρακτηριστικό του κόσμου, είναι πως οι φορτικοί άνθρωποι γίνονται εύκολα διάσημοι και αυτό αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημά τους στις εκλογές. Οι άνθρωποι με αντίληψη συνεπώς έχουν καταλήξει να αποτελούν μειοψηφία και οι άνθρωποι χωρίς λογική αποτελούν την πλειοψηφία στη Βουλή. Απόδειξη αυτού είναι ότι οι συνεδριάσεις της Βουλής διαρκούν πολλές ώρες, συχνά μέχρι αργά τη νύχτα, έως ότου να επιτευχθεί συμφωνία.

Όχι μόνο στην πολιτική σκηνή, αλλά και σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας, η φυσική τροπή των γεγονότων είναι να αναγνωρίζονται οι ικανότητες των ανθρώπων με υψηλό επίπεδο αντίληψης.

Μέισου-Σάμα, στις 15 Αυγούστου του 1950

You may also like