Η εξουδετέρωση των φόβων

Η εξουδετέρωση των φόβων

Η εξουδετέρωση των φόβων

Γιατί τόσος φόβος;

Παρατηρείται ότι ο κόσμος γενικά πάσχει από πολλούς φόβους. Φόβο για τις αρρώστιες, τα οικονομικά προβλήματα, τους πολέμους και τη τρομοκρατία, και άλλα τόσα πολλά. Παρατηρείται επίσης, εδώ και χρόνια, ένας φόβος για ό,τι καινούριο εμφανίζεται, από μια άγνωστη θρησκεία, μια άγνωστη φιλοσοφία, μέχρι και για πράγματα πολύ απλά, όπως μπορεί να είναι ακόμα και κάτι καινούριο γαστρονομικά. Γιατί φοβόμαστε τόσο πολύ να δοκιμάσουμε κάτι καινούριο; Γιατί επιτρέπουμε να μας φορούν παρωπίδες; Και ποιοι το κάνουν αυτό και με ποιο σκοπό;

Βλέπουμε επίσης, ότι τα τελευταία χρόνια ο κόσμος είναι πολύ θυμωμένος. Αυτό το διαπιστώνουμε ειδικά στην οδήγηση, λες και φαίνεται ότι μέσα στο όχημα, κάποιοι νιώθουν δυνατοί, προστατευμένοι και βρίσκουν την ευκαιρία, μάλλον ασυνείδητα, να ξεσπάσουν στον πρώτο οδηγό που εμφανίζεται μπροστά τους. Το ίδιο παρατηρείται στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου η έλλειψη ευγένειας είναι φανερή. Σε γενικές γραμμές, όλος ο κόσμος είναι «τσιτωμένος» και «εύφλεκτος». Με την παραμικρή αφορμή, μπορεί να ξεσπάσει ένας καυγάς.

Η ερώτηση λοιπόν είναι η εξής: Γιατί έχουμε γίνει τόσο φοβισμένοι, τόσο επιθετικοί, τόσο αγενείς;

Σίγουρα η απάντηση είναι σύνθετη. Σίγουρα η αιτία βρίσκεται μέσα στον καθένα, στις τοξίνες και στα μιάσματα που κουβαλάει. Μήπως φταίνε τα πολλά φάρμακα, τα οποία τις περισσότερες φορές είναι και άχρηστα; Μήπως φταίει ότι ο άνθρωπος έχει γίνει πολύ υλιστής και εγωιστής; Μήπως χάσαμε την πίστη μας στον Θεό και στη Δικαιοσύνη γενικά; Ας μελετήσουμε λίγο τις Διδασκαλίες του Μέισου-Σάμα σχετικές με αυτό το θέμα.

Με λίγη προσπάθεια ήδη βρήκαμε αμέσως 33 Διδασκαλίες του Μέισου-Σάμα για το συγκεκριμένο θέμα. Σίγουρα υπάρχουν περισσότερες, αλλά νομίζουμε ότι τόσα είναι ήδη υπεραρκετά.

Θέλουμε λοιπόν, να κάνουμε έναν κύκλο δημοσιεύσεων με μερικές από αυτές τις Διδασκαλίες. Ελπίζουμε ότι αυτό θα δώσει δύναμη και ελπίδα σε όσους υποφέρουν από το φόβο ή είναι απλά απογοητευμένοι από την κοινωνία, από τις θρησκείες, από τον ίδιο τον εαυτό τους. Ελπίζουμε ότι τα οφέλη του Τζορέι θα γίνουν επίσης πιο χειροπιαστά και κατανοητά.

Η εξουδετέρωση των φόβων

Έχω πει επανειλημμένα, ότι ο σκοπός της φιλοσοφίας μας είναι η σωτηρία του ανθρώπινου είδους. Για να το πω πιο απλά, η σωτηρία του ανθρώπινου είδους σημαίνει την εξουδετέρωση όλων των φόβων που απειλούν την ανθρώπινη κοινωνία.

Οι μεγαλύτεροι από αυτούς τους φόβους, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι η ασθένεια, η φτώχεια και οι συγκρούσεις. Από αυτούς, η ασθένεια είναι αναμφίβολα ο πιο μεγάλος, γιατί τίποτα δεν τρομοκρατεί τον άνθρωπο τόσο έντονα όσο ο φόβος της ασθένειας. Νομίζω ότι δεν είναι τόσο υπερβολικό να πούμε ότι δεν υπάρχει ζωντανός άνθρωπος που μπορεί να παραμείνει απόλυτα ελεύθερος από αυτόν το φόβο, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος φόβος του ανθρώπινου γένους είναι η φτώχεια.

Αλλά αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή με τη σειρά της προκαλείται σε μεγάλο βαθμό από την ασθένεια. Ο φόβος της ασθένειας δεν έχει μειωθεί με την πρόοδο του πολιτισμού μας, αλλά αντίθετα φαίνεται να βρίσκεται σε έξαρση.

Είναι γενική πεποίθηση τώρα ότι η αιτία όλων των ασθενειών είναι τα μικρόβια ή βακτηρίδια. Οι περισσότεροι άνθρωποι τα φοβούνται τώρα πολύ περισσότερο παρά στο παρελθόν. Για το λόγο αυτό, λαμβάνεται κάθε δυνατό μέτρο σε μια προσπάθεια για την πλήρη εξάλειψη της ασθένειας – τσεκάπ της φυσικής κατάστασης, προληπτικές ενέσεις, ακτινογραφίες και τόσα άλλα. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι δεν έχει μείνει τίποτα παραπάνω να επιθυμήσουμε, όσον αφορά τα ιατρικά μέσα, όπως κέντρα υγείας, δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία και ιατρεία. Το κόστος και η εργασία που απαιτείται για τα μέσα αυτά είναι τόσο τεράστια που ξεπερνούν τη φαντασία, το τίμημα που πληρώνει η κοινωνία είναι πολύ μεγάλο.

Όπως έχω ήδη αναφέρει, πιστεύω ότι ο φόβος της φτώχειας προκαλείται από την ασθένεια. Μαζί με τα μεγάλα έξοδα που πρέπει να κάνει ένας άνθρωπος για ιατρικές θεραπείες, υπάρχει απώλεια εισοδήματος ως αποτέλεσμα των απουσιών από την εργασία. Επίσης, αν πεθάνει η κεφαλή της οικογενείας, τα υπόλοιπα μέλη της οικογενείας συχνά έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες. Πιστεύω ότι η αύξηση των εγκλημάτων μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μπορεί να αποδοθεί κατά πρώτο λόγο σε τέτοιες καταστάσεις. Φυσικά ο πόλεμος καθαυτός είναι υπεύθυνος για πολλή δυστυχία, αλλά οι καταστροφές του πολέμου είναι μόνον εποχιακές, ενώ αυτές της ασθένειας διαρκούν.

Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι η ασθένεια είναι η σοβαρότερη από όλες τις δυστυχίες.

Όμως μπορούμε εύκολα να αναγνωρίσουμε τι τρομερή απειλή είναι ο τρίτος φόβος, το φάσμα του πολέμου, όταν σκεφτούμε τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι άνθρωποι στον κόσμο. Αναφέρομαι στο γεγονός ότι η υπερβολική τριβή μεταξύ των δυο υπερδυνάμεων, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ένωσης, έχει γίνει τόνο έντονη ώστε ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεσπάσει πόλεμος. Μερικοί ακαδημαϊκοί πιστεύουν, ειδικά τώρα που έχει εμφανιστεί η ατομική βόμβα – το πιο τρομερό όπλο σε ολόκληρη την ιστορία – ότι αν ξεσπάσει ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος θα είναι αναπόφευκτη η εξαφάνιση του ανθρώπινου είδους. Πραγματικά, τίποτα άλλο δεν είναι πιο τρομακτικό για όλο το ανθρώπινο είδος από αυτή τη σκέψη.

Η πρωταρχική ευθύνη με την οποία είναι επιφορτισμένος ο άνθρωπος σήμερα είναι να βρει τρόπο να εξαφανίσει αυτούς τους τρεις μεγαλύτερους φόβους. Σε ολόκληρη την Ιστορία, ο κόσμος ήταν γεμάτος από αγωνιώδεις καταστάσεις που συνέβαιναν σχεδόν ασταμάτητα. Αν μπορείς να δεχτείς ότι στα αλήθεια υπάρχει Θεός, πρέπει να καταλάβεις ότι Αυτός και η Μεγάλη Αγάπη του δε θα αφήσουν τον κόσμο σε τέτοια κατάσταση για πολύ ακόμα.

Πιστεύω ακράδαντα ότι η εποχή που υποφέρουμε τέτοια πράγματα φτάνει στο τέλος της και ότι γεννιέται ένας παράδεισος στη Γη, γεμάτος καλοσύνη και ομορφιά. Έχοντας την απόλυτη πεποίθηση ότι ένας τέτοιος κόσμος έρχεται, εμείς στα Κέντρα Τζορέι προχωρούμε μπροστά προς το σκοπό μας με ακλόνητη πίστη. Τι άλλο θα μπορούσε ο Ιησούς να εννοεί με την προφητεία του: «Το Βασίλειο του Παραδείσου είναι στο χέρι μας;»

Για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω, είναι πεποίθησή μας από τα βάθη της καρδιάς μας ότι η εξαφάνιση των τριών δεινών – ασθένειας, φτώχειας και σύγκρουσης – από το πρόσωπο αυτής της Γης είναι η πραγματική αποστολή  του Τζορέι.

Μέισου-Σάμα, 7 Ιανουαρίου του 1950

 

You may also like