Η ειρήνη του νου στην πιο αληθινή της έννοια

Η ειρήνη του νου στην πιο αληθινή της έννοια

Η ειρήνη του νου

Η έκφραση «ειρήνη του νου» χρησιμοποιείται συχνά. Οι άνθρωποι γενικά φαίνεται να νομίζουν ότι αυτή έχει εφαρμογή μόνο στις διανοητικές και πνευματικές πλευρές της ζωής, αλλά αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος. Η «ειρήνη του νου» στην πιο αληθινή της έννοια θα έπρεπε να περιλαμβάνει επίσης και την υλική πλευρά.

Απλώς σκεφτείτε το! Αν ένας άνθρωπος βιώνει ακόμη και μια από τις τρεις ατυχίες: ασθένεια, φτώχεια και σύγκρουση, πώς μπορεί να έχει πραγματική ειρήνη στο νου του; Ένα άτομο μπορεί να τη φτάσει μόνο όταν έχει αρκετή αυτοπεποίθηση για να δηλώσει «Για το υπόλοιπο της ζωής μου δε θα στεναχωριέμαι  μήπως γίνω ασθενής, μήπως γίνω φτωχός, μήπως προκαλέσω συγκρούσεις». Όμως, το να απελευθερωθείς πλήρως από αυτές τις τρεις στεναχώριες είναι απλώς ένα όνειρο στον παρόντα κόσμο.

Σκέφτομαι ότι κανένας από αυτούς που είναι σήμερα ζωντανοί δεν έχει τόση πολλή αυτοπεποίθηση και ειρήνη του νου.

Όπως διαπιστώνετε κοιτώντας γύρω, τίποτα δε μοιάζει να πηγαίνει τόσο καλά όσο προσδοκούμε, δυσάρεστα πράγματα συμβαίνουν το ένα μετά το άλλο, τα καλά πράγματα συμβαίνουν πολύ σπάνια. Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε πότε μπορεί να αρρωστήσουμε. Ένα απλό κρυολόγημα μπορεί να μην θεραπευτεί γρήγορα. Μπορεί να γίνει πιο περίπλοκο, μπορεί ακόμη να είναι σημάδι κάποιας πιο σοβαρής ασθένειας, έτσι ούτε ένα απλό κρυολόγημα δεν μπορούμε να πάρουμε αψήφιστα.

Τα μικρόβια βρίσκονται παντού γύρω μας, σύμφωνα με την ιατρική επιστήμη, έτσι δεν γνωρίζουμε πότε μπορεί να προσβληθούμε από μια μεταδοτική ασθένεια όπως η φυματίωση. Για το λόγο αυτό, οι αρχές μας δίνουν τόσο λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με την υγεία και τη θεραπεία, όπως: να είμαστε καθαροί, να μην τρώμε ή πίνουμε πάρα πολύ, να κάνουμε γαργάρες μόλις επιστρέψουμε στο σπίτι, να πλένουμε τα χέρια μας πριν φάμε, να προσέχουμε τι τρώμε και άλλα. Αν μπορούσαμε να ακολουθούμε όλες αυτές τις συμβουλές και τις οδηγίες συνεχώς, η σύγχρονη ζωή θα ήταν μια ζωή στην οποία προσπαθούμε να ανοίξουμε το δρόμο μας μέσα από μια χιονοστιβάδα φόβου.

Η σύγκρουση καθώς και η φτώχεια σχετίζονται κυρίως με χρηματικά προβλήματα, η βασική αιτία των οποίων είναι η μη ισορροπημένη κατάσταση του πνευματικού και φυσικού νου και σώματος, οπότε δεν μπορούμε να έχουμε πλήρη ειρήνη του νου. Οι άνθρωποι γενικά μπορεί να σκέφτονται ότι αυτό είναι τελείως αδύνατο, αλλά δεν θα ήταν σπουδαίο αν ήταν πιθανό; Σας διαβεβαιώνω λοιπόν ότι αυτό είναι πολύ πιθανό.

 

Μέισου-Σάμα, στις 10 Δεκεμβρίου του 1952

 

You may also like