Περίμενε την κατάλληλη στιγμή

Περίμενε την κατάλληλη στιγμή

Περίμενε την κατάλληλη στιγμή

Μια λεπτομερής παρατήρηση των διαφόρων κοινωνικών τομέων δείχνει πόσο μεγάλος είναι ο αριθμός των αποτυχημένων.

Εάν η αποτυχία αντιπροσώπευε μονάχα συμφορές για τον ίδιο τον άνθρωπο, αυτό θα μπορούσε να παρακαμφθεί, αποδίδοντας το σφάλμα στην έλλειψη πείρας και στην κακοτυχία του. Αλλά δεν είναι έτσι. Η οικογένειά του επίσης ζημιώνεται, όπως επίσης ζημιώνονται συγγενείς και φίλοι και το προσωπικό γεγονός καταλήγει να αποτελεί ένα είδος κοινωνικού κακού. Λογικά, το άτομο δεν είχε διάθεση και πρόθεση να ζημιώσει κανένα. Ταυτόχρονα, εξαιτίας της αποτυχίας του κι άλλοι ζημιώθηκαν.

Το πρόβλημα δεν πρέπει να παραβλέπεται. Χρειάζεται να το εξετάζουμε βαθιά, μιας και σχεδόν πάντα η αιτία του βρίσκεται σε γεγονότα που πέρασαν απαρατήρητα.

Κατ’ αρχήν, το άτομο επινοεί ένα σχέδιο, το ετοιμάζει προσεκτικά (τουλάχιστον νομίζει ότι έτσι κάνει), αλλά όταν πάει να το εφαρμόσει τα πράγματα δεν πάνε όπως τα υπολόγιζε. Αρχίζουν να παρουσιάζονται δυσκολίες και εμπόδια που τον εμποδίζουν να κάνει σωστή εκτίμηση και χάνει τον έλεγχο των μελλοντικών του σχεδίων. Αυτή είναι η συνηθισμένη πορεία των αποτυχημένων. Ας δούμε τα αίτια της αποτυχίας.

Σωστός χρόνος

Μπορούμε να τη συμπεριλάβουμε σε μια φράση: αυτοί δεν έλαβαν υπόψη τους το χρόνο. Αυτός, σε γενικές γραμμές, είναι ένας απόλυτος παράγων. Άνθη, φρούτα, γεωργικά προϊόντα, όλα έχουν τον κατάλληλο χρόνο. Ακόμη κι αν οι προϋποθέσεις είναι ευνοϊκές, αν δε λάβουμε υπόψη μας τις απαιτήσεις της εποχής, δηλαδή το χρόνο, δεν θα έχουμε καλά αποτελέσματα.

Τα αγριολούλουδα ανθίζουν την άνοιξη γιατί οι σπόροι τους σπέρνονται το φθινόπωρο. Τα λουλούδια στους ανθόκηπους μας χαρίζουν την ομορφιά τους από το καλοκαίρι μέχρι το φθινόπωρο γιατί οι σπόροι τους φυτεύτηκαν την άνοιξη.

Τα φρούτα επίσης έχουν την εποχή της ωρίμανσής τους. Δεν μπορούμε να αισθανθούμε τη γεύση τους όταν είναι ακόμη άγουρα. Όταν ωριμάσουν καλά, είναι νοστιμότατα. Ακόμη και τα γεωργικά προϊόντα έχουν τον κατάλληλο χρόνο για να καλλιεργηθούν, να σπαρθούν και να μεταφυτευθούν. Και πρέπει να συμβαδίζουν με το κατάλληλο έδαφος και κλίμα.

Όπως βλέπουμε, η Μεγάλη Φύση διδάσκει στον άνθρωπο τη μεγάλη σημασία του χρόνου. Στη φυσιολογική της κατάσταση, η φύση είναι η ίδια η αλήθεια και γι’ αυτό αποτελεί πρότυπο σε όλα τα σχέδια του ανθρώπου. Να, αυτός είναι ο αληθινός τρόπος για την επιτυχία.

Το Τζορέι, η Φυσική Γεωργία κι άλλες αρχές που προανέφερα, ουσιαστικά δεν αποτυγχάνουν. Πάντα επιτυγχάνουν τον επιθυμητό τους σκοπό, γιατί βασίζονται στο Νόμο της Φύσης.

Ποτέ δεν βιάζομαι όταν σχεδιάζω κάτι. Αντιμετωπίζω το θέμα αντικειμενικά, εξετάζοντάς το από όλες τις δυνατές του πλευρές και παίρνω θέση προσεκτικά. Δεν θέτω σε εφαρμογή τις απαιτούμενες ενέργειες, παρά μόνο αφού πρώτα πιστέψω ότι το σχέδιο είναι σωστό και χρήσιμο στην ανθρωπότητα από κάθε άποψη κι ο προορισμός του είναι ο σωστός.

Συμβαίνει οι περισσότεροι άνθρωποι να μην έχουν υπομονή να περιμένουν. Αρχίζουν τη δουλειά τους πρόωρα, προκαλώντας ρήξη ισορροπίας μεταξύ σχεδίου και χρόνου. Το γεγονός ότι βιάζονται αυξάνει αυτή τη ρήξη ισορροπίας κι έτσι έρχεται η αποτυχία. Γι’ αυτό, σε όλες τις δραστηριότητες, το βασικότερο είναι να έχεις υπομονή ώστε να περιμένεις την κατάλληλη ώρα. Όλα τα πράγματα έχουν οπωσδήποτε μια κατάλληλη ευκαιρία. Έτσι δικαιώνονται όλα τα παλιά ρητά: «Αν περιμένουμε, θα έχουμε καλό καιρό για να σαλπάρουμε», «Η τύχη σε περιμένει ξαπλωμένο» και «Σημάδεψε με προσοχή για να ευστοχήσεις».

Πολλοί άνθρωποι ανυπομονούν με το σύστημά μου. Υπήρξαν κάποιοι που μου παρουσίασαν ιδέες και σχέδια και μερικές φορές υποσχέθηκα να τα εφαρμόσω. Καθώς όμως καθυστερούσα να τα εφαρμόσω, οι άνθρωποι διαμαρτύρονταν και παραξενεύονταν, ενώ εγώ περίμενα τον κατάλληλο χρόνο.

Άδραξε την ευκαιρία

Οι γνωστές φράσεις «Άδραξε την ευκαιρία» και «Μη χάνεις την ευκαιρία» επιβεβαιώνουν αυτό που λέω. Αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε μπροστά στην προσφερόμενη ευκαιρία όταν συμπληρωθούν όλες οι προϋπόθεσης και νιώσουμε ένα δυνατό σπρώξιμο για να εκτελέσουμε το σχέδιο αμέσως. Όλα θα γίνουν με ευκολία γιατί έφθασε η κατάλληλη στιγμή. Περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή, συσσωρεύσουμε δυνάμεις κι όλα πάνε καλά. Πρέπει λοιπόν να κατανοήσουμε καλά το σχέδιο πριν το θέσουμε σε εφαρμογή. Για παράδειγμα: Εάν κάτι εμποδίζει μια πέτρα να κυλήσει από την πλαγιά του βουνού κι εμείς προσπαθήσουμε να τη σπρώξουμε, θα χρειαστούμε μεγάλη δύναμη. Ωστόσο, αν έχουμε υπομονή, το εμπόδιο θα νικηθεί από το βάρος της πέτρας: Με τον καιρό, φτάνει να τη σπρώξουμε με ένα δάκτυλο για να κατρακυλήσει. Αυτό συμβαίνει και με την ευκαιρία.

«Εάν το αηδόνι δεν κελαηδά, θα περιμένω ώσπου να κελαηδήσει». Αυτή η φράση ειπώθηκε σατυρικά. από το Ιεϊάσου Τοκουγκάουα, τον ιδρυτή της δυναστείας Τοκουγκάουα η οποία κυβέρνησε την Ιαπωνία επί 300 χρόνια, γιατί αυτός ήξερε να δώσει χρόνο στο χρόνο.

Πιστεύω ότι όσα είπαμε είναι αρκετά για να καταλάβετε τη σημασία του χρόνου. Ο Νάο Ντεγκούτι έγραψε: «Με το χρόνο, ούτε ο Θεός μπορεί». Αυτό συμπυκνώνει θαυμάσια την αλήθεια του θέματος.

Μέισου-Σάμα, στις 25 Ιουνίου του 1949

You may also like