Το μυστικό της καλής τύχης σε μεγαλύτερη ανάλυση

Το μυστικό της καλής τύχης

Το μυστικό της καλής τύχης

Όταν παρατηρούμε τον σημερινό κόσμο με προσοχή, βλέπουμε πάρα πολλούς άτυχους ανθρώπους. Για αυτόν το λόγο, αν και έχω ήδη γράψει για την καλή τύχη, θα γράψω για αυτό το θέμα ξανά. Αυτή τη φορά πιο διεξοδικά.

Δεν υπάρχει στον κόσμο τίποτα πιο περίπλοκο από τους αρχαίους καιρούς ακόμη, από το πρόβλημα της ανθρώπινης τύχης ή ατυχίας. Είναι αναπότρεπτο για ένα άτομο να απασχολείται με αυτή τη σκέψη από τον καιρό που αρχίζει να σκέπτεται για τον εαυτό του μέχρι την ώρα του θανάτου του.

Το λέω αυτό, γιατί εκείνο που ένα ανθρώπινο ον έχει την μεγαλύτερη περιέργεια να γνωρίσει, είναι συνήθως και το πιο δύσκολο να μάθει. Αυτή η γνώση δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Οπότε, δεν νομίζετε ότι θα ήταν μεγάλη ευλογία εάν αυτή η γνώση μπορούσε να αποκαλυφθεί έστω και λίγο; Ευτυχώς, τα στοιχειώδη, βασικά γεγονότα έχουν ξεκαθαρίσει για μένα και έχω βρει μέσα από την πείρα μου, ότι δεν υπάρχει κανένα λάθος. Για αυτό θα σας δώσω μια πειστική εξήγηση.

Μιλάμε γενικά περί τύχης, αλλά όπως όλοι γνωρίζετε, δεν υπάρχει τίποτα πιο αόριστο και άπιαστο από την καλοτυχία. Αυτό, πιστεύω, είναι η φύση της. Επιπλέον, δεν έχουμε καμμία δύναμη να κάνουμε κάτι για αυτήν, έτσι λοιπόν θα ήταν καλή ιδέα να την αφήναμε στο πεπρωμένο.

Κάποιος είπε, «Η ζωή είναι ένα μεγάλο τυχερό παιχνίδι», κάτι που είναι πράγματι σωστό. Έτσι ακόμη και εκείνοι που θεωρούνται σπουδαίοι φαίνεται να δέχονται την μοίρα τους, αν και δεν τους είναι εύκολο να το κάνουν με όλη την καρδιά τους. Ίσως ο άνθρωπος είναι προορισμένος να ζει κάτω από την σκιά αυτής της αβεβαιότητας.

Η επιθυμία για καλοτυχία

Η διακαής επιθυμία για καλοτυχία καθιστά τον άνθρωπο ικανό να εργάζεται δραστήρια. Αυτό τον κάνει να βασανίζει το όποιο μυαλουδάκι έχει, να μοχθεί και να αγωνίζεται μόνιμα μέχρι το τέλος της ζωής του για να κερδίζει χρήματα ή για να γίνει ξεχωριστός. Αυτή πιθανόν είναι η οδός που υποτίθεται ότι πρέπει να ακολουθεί η ζωή του ανθρώπου. Εφόσον τίποτα δεν είναι πιο απατηλό από την καλοτυχία, όσο μεγαλύτερη προσπάθεια γίνεται για να την πετύχεις, τόσο πιο γρήγορα σου διαφεύγει. Η παροιμία «άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά» είναι απολύτως επίκαιρη.

Από την μακρά μου πείρα, μπορώ να πω ότι αισθανόμουν σαν να με κορόϊδευε η μοίρα, γιατί συχνά νόμιζα ότι μπορούσα να πιάσω την καλοτυχία εύκολα, και παρόλα αυτά το έβρισκα πολύ δύσκολο να τη φτάσω. Πάντα φαινόταν να αιωρείται μπροστά στα μάτια μου, αλλά τη στιγμή που άπλωνα τα χέρια μου να την αγγίξω, γλιστρούσε και μου ξέφευγε. Όσο γρηγορότερα την κυνηγούσα, τόσο ευκολότερα φαινόταν να μου ξεφεύγει. Πραγματικά ήταν δύσκολη! Όμως ξέρω ότι την κρατάω τώρα.

Καθώς προσπαθώ να εξηγήσω αυτό, το βρίσκω πολύ δύσκολο, γιατί υπάρχουν πράγματα που είναι δύσκολα για ανθρώπους με λίγη γνώση επάνω στην πνευματική πλευρά του κόσμου να καταλάβουν. Το λέω αυτό, γιατί πολλά άτομα τείνουν να κρίνουν τα πάντα απερίσκεπτα, χωρίς να κοιτάνε την καρδιά του θέματος, δηλαδή δεν μπορούν να διεισδύσουν στο κέντρο. Και η πηγή της καλοτυχίας ή της ευτυχίας όλων των πραγμάτων, βρίσκεται σε αυτό το κέντρο, στο αόρατο μέρος. Χωρίς αυτή τη γνώση, κανείς δεν μπορεί ποτέ να κατανοήσει την αληθινή ευτυχία.

Πνευματικός Κόσμος και καλοτυχία

Όταν ο άνθρωπος κινείται, το σώμα του δεν το πράττει με δική του βούληση, αλλά κατευθύνεται από το νου του. Η ίδια αρχή εφαρμόζεται στην καλοτυχία, αυτό που έχει σημασία είναι το εσώτερο, αόρατο μέρος. Η επιφάνεια, η επιφανειακή πλευρά είναι ο Υλικός Κόσμος, και το εσώτερο μέρος είναι ο αόρατος κόσμος του αιθέρος, αυτός τον οποίο ονομάζουμε Πνευματικό Κόσμο. Αυτός είναι ο τρόπος που είναι δομημένο το Σύμπαν, ο τρόπος που ο Θεός το δημιούργησε. Ο Πνευματικός Κόσμος δραστηριοποιεί τον Υλικό Κόσμο, ακριβώς όπως ο νους δραστηριοποιεί το σώμα, και σε όλες τις υποθέσεις ο πνευματικός χώρος προηγείται του φυσικού επιπέδου.

Έτσι η καλοτυχία ακολουθεί τον ίδιο κανόνα: Ένα άτομο μπορεί να γίνει τυχερό μόνο όταν ο πνευματικός εαυτός του γίνει τυχερός στο πνευματικό πεδίο. Η κατάσταση του εκεί αντανακλά στο φυσικό πεδίο για να τον κάνει τυχερό σε αυτόν τον κόσμο.

Εξήγηση του Πνευματικού Κόσμου

Τώρα, θα εξηγήσω τον Πνευματικό Κόσμο με λεπτομέρεια. Στον πνευματικό χώρο, το σύστημα ταξινόμησης είναι πιο αυστηρό και αμερόληπτο από όσο στον υλικό κόσμο. Διαιρείται σε στρώματα. το άνω, το μέσο και το κάτω. Κάθε στρώμα υποδιαιρείται σε εξήντα επίπεδα, κάνοντας ένα τελικό από 180 επίπεδα. Το υψηλότερο επίπεδο είναι ό,τι γενικά ονομάζεται ουρανός. Το χαμηλότερο επίπεδο είναι ό,τι γενικά αναφέρουμε σαν κόλαση. Το μέσο είναι ό,τι καλούμε μεσαίο επίπεδο, το οποίο έχει σχεδόν τις ίδιες συνθήκες όπως αυτές του φυσικού κόσμου.

Αυτό μπορεί να είναι ακατανόητο σε μερικούς ανθρώπους. Ωστόσο αυτή είναι η αλήθεια. Έχει αποδειχθεί για μένα  μετά από τη δική μου μακρά και ολοκληρωμένη έρευνα για τη σχέση ανάμεσα στον Πνευματικό Κόσμο και στον Υλικό Κόσμο. Και γνωρίζω πλέον την ακριβή της κατάσταση μέχρι βάθους, και έτσι δεν μπορεί να υπάρξει χώρος για λάθος. Υπάρχουν αναρίθμητα άτομα που έχουν καλοτυχία και αληθινή ευτυχία με το να εκφράζουν πίστη σε αυτή την αρχή και να την ζουν δραστήρια. Εγώ ο ίδιος είμαι ένας από αυτούς. Εύκολα θα συνειδητοποιήσετε πόσο αληθινό είναι αυτό κοιτώντας με αντικειμενικά, γιατί τώρα ζω με τις πιο τυχερές συνθήκες.

Πνευματικός Κόσμος και Υλικός Κόσμος

Επιτρέψτε μου να προχωρήσω ένα βήμα πιο πέρα και να εξηγήσω αυτά τα διαφορετικά επίπεδα. Ενώ το υλικό σώμα του ανθρώπου ζει στον Υλικό Κόσμο, ο πνευματικός εαυτός του κατοικεί στον Πνευματικό Κόσμο, σε ένα από τα 180 επίπεδα. Η θέση του όμως δεν είναι στατική. Μονίμως κινείται προς τα άνω ή προς τα κάτω, εξαρτώμενη στον βαθμό και το ποσό των καλών του έργων ή την έλλειψή τους. Αυτή η κίνηση αντανακλά στον φυσικό χώρο, επηρεάζοντας τη μοίρα του φυσικού ατόμου. Οπότε, ο άνθρωπος πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί να υψώσει τη θέση του πνευματικού εαυτού του.

Το κατώτερο μέρος του Πνευματικού Κόσμου είναι η περιοχή στην οποία αναφερόμαστε σαν κόλαση. Ένα πανδαιμόνιον γεμάτο από όλα τα είδη αγωνίας όπως οι αρρώστιες, η πείνα και οι συγκρούσεις. Σε αυτό το σημείο όλα τα είδη των κακών πνευμάτων εργάζονται δραστήρια, ένας τελείως σκοτεινός κόσμος, εκεί δεν υπάρχει φως.

Το υψηλότερο μέρος είναι ο ουρανός, πλήρης Φωτός, ένας ιδανικός κόσμος υγείας, αφθονίας και ειρήνης. Το κεντρικό στρώμα δεν είναι ούτε υπερβολικά καλό, ούτε υπερβολικά κακό. Όσο ψηλότερα υψώνεται η θέση ενός όντος, τόσο καλύτερο γίνεται το περιβάλλον του.

Η ακριβής κατάσταση της πνευματικής υπάρξεως κάθε ατόμου στον Πνευματικό Κόσμο αντανακλά στην φυσική ύπαρξη, αποφασίζοντας τις τύχες του εδώ. Έτσι είναι φανερό ότι η ανύψωση του πνευματικού όντος στον πνευματικό χώρο είναι θεμελιωδώς ουσιώδης για την επίτευξη της αληθινής ευτυχίας. Η πραγματική κατάσταση όλων σε αυτόν τον κόσμο μας λέει πόσο αληθινό είναι αυτό.

 

Η άγνοια για τις πνευματικές αλήθειες

Συχνά ακούμε κάποια άτομα που έχουν σημειώσει άνοδο στις συνθήκες που ζουν και έτσι πολλοί τους φθονούν και αισθάνονται αγαλλίαση για αυτό, και μετά ξαφνικά αποτυγχάνουν και γυρίζουν στις αρχικές πτωχότερες συνθήκες, παρά την προσδοκία τους για συνεχή επιτυχία. Οι πτώσεις τους μπορούν να αποδοθούν στην άγνοιά τους για τις πνευματικές αλήθειες και στο ότι είναι υπερβολικά εξαρτώμενοι από την ανθρώπινη δύναμη. Τέτοιοι άνθρωποι έχουν επίσης την τάση να κακομεταχειρίζονται άλλους και να καταπονούν τους εαυτούς τους. Κατά συνέπεια, μπορεί να επιτυγχάνουν έως ένα σημαντικό βαθμό επιφανειακά, αλλά οι πνευματικοί εαυτοί τους βρίσκονται στο χαμηλότερο πνευματικό επίπεδο, στην κόλαση. Η κατάσταση των πνευματικών αντιγράφων τους αντανακλάται αναπόφευκτα στις φυσικές τους υπάρξεις, συμφώνως προς τον Νόμο του Πνευματικού να προηγείται του Υλικού.

Τα πνευματικά πράγματα έχουν βάρος, όπως ακριβώς τα υλικά πράγματα. Έτσι τα βαρύτερα όντα βυθίζονται σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ τα ελαφρότερα όντα ανεβαίνουν σε υψηλότερα. Αυτό στο οποίο οι αρχαίοι αναφέροντο σαν βάρος της αμαρτίας είναι ακριβές, διότι τα κακά έργα κάνουν το πνευματικό σώμα του ανθρώπου νεφελώδες και βαρύ, ενώ τα έργα αρετής το εξαγνίζουν, κάνοντάς το ελαφρύτερο και έτσι το πνευματικό ον μπορεί να ανέλθει. Οπότε, ο άνθρωπος πρέπει να αποφεύγει όλο το κακό και να κάνει μόνο καλά έργα, εξαγνίζοντας το πνευματικό σώμα πολύ περισσότερο, κάνοντάς το ελαφρύτερο. Αυτό είναι το μυστικό της επίτευξης της αληθινής ευτυχίας και καλής τύχης. Αυτή είναι η αλήθεια και βεβαιώνω ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να φθάσετε αυτούς τους στόχους.

Είμαι βέβαιος ότι καταλαβαίνετε αυτή την αρχή. Αλλά το να τη βάλετε σε πράξη δεν είναι τόσο απλό όσο μπορεί να φαίνεται. Υπάρχει ωστόσο ένας τρόπος να την κάνετε εύκολη, και αυτός είναι διά μέσου μίας γνήσιας πίστης στον Θεό. Έτσι θα ήθελα να ενθαρρύνω όλους όσους επιθυμούν να αποκτήσουν ευτυχία και καλοτυχία να βαδίζουν πιστά το αληθινό, πνευματικό μονοπάτι.

 

Μέισου-Σάμα, στις 3 Φεβρουαρίου του 1954

You may also like