Η εμπιστοσύνη στον Θεό

Η εμπιστοσύνη στον Θεό ενάντια στην προσκόλληση

Η εμπιστοσύνη στον Θεό ενάντια στην προσκόλληση στην ανησυχία

Πάντα λέω στα μέλη μας να έχουν τέλεια εμπιστοσύνη στο Θεό. Η εξάλειψη όμως κάθε ανησυχίας λόγω της απεριόριστης πίστης μας σε Αυτόν δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί απόλυτα. Αυτό μπορεί να ακούγεται απλό κι εύκολο να μπει σε εφαρμογή, αλλά στην πράξη δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται.

Κι εγώ ανησυχούσα παλιά όταν βρισκόμουν σε δίλημμα. Παρ’ όλες τις προσπάθειές μου να τοποθετήσω την εμπιστοσύνη μου στο Θεό, αισθήματα ανησυχίας ή φόβου μερικές φορές έρχονταν στο μυαλό μου. Στον υλιστικό κόσμο μας, είναι σχεδόν αδύνατο να είμαστε τελείως απαλλαγμένοι από ανησυχίες. Ωστόσο υπάρχει μεγάλη διαφορά για κείνους που έχουν πίστη στο Θεό. Όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα ή δυσκολίες, ξέρουν ότι υπάρχουν πνευματικά νοήματα κάτω απ’ αυτά τα γεγονότα πολύ πιο γρήγορα από άλλους, κι αυτό κάνει πολύ ευκολότερο για αυτούς το να αντέξουν δυστυχίες.

Θέλω να γράψω εδώ για ένα ιδιαίτερο σημείο του οποίου τη σημασία λίγοι μπορεί να συνειδητοποιούν. Πνευματικά, η ανησυχία μπορεί να οριστεί ως μία ειδική μορφή προσκόλλησης, «μία προσκόλληση στην ανησυχία». Αυτή η «προσκόλληση στην ανησυχία» καταστρέφει τα πάντα. Όταν μιλώ για προσκόλληση μπορεί να σκέφτεστε την απληστία, την υπέρμετρη επιθυμία για αποκτήματα, για πολυτέλεια, φήμη κ.ο.κ.

Είδη προσκόλλησης

Άλλοι τύποι υπέρμετρης προσκόλλησης είναι η μνησικακία, το μίσος, η εκδικητικότητα, και παρόμοιες καταστρεπτικές συναισθηματικές θέσεις. Το σημείο εστίασης εδώ δεν είναι πάνω σε τέτοια φανερή προσκόλληση, αλλά πάνω σε κάτι που προκαλείται από ανησυχίες προσκόλλησης στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Ο Θεός θέλει να βοηθά τους ανθρώπους και να τους στέλνει τις ευλογίες Του, αλλά η ανησυχία μπορεί πνευματικά να παρεμποδίζει τις βοηθητικές, προστατευτικές Του πράξεις. Όσο πιο απεριόριστη είναι η ανησυχία, τόσο περισσότερο εμποδίζει τη Θεία βοήθεια. Για αυτό τα πράγματα δεν προχωρούν όπως τα θέλουν οι άνθρωποι. Θα σας δώσω μερικά παραδείγματα.

Σχεδόν όλοι είχαν την εμπειρία μιας έντονης επιθυμίας κάποια φορά για κάτι που φαινόταν δύσκολο να αποκτήσουν. Αφού απελπίστηκαν και το απελευθέρωσαν νοητικά, απροσδόκητα το απέκτησαν. Όλοι σας σχεδόν είχατε μία δυνατή επιθυμία να φθάσετε σε μία υψηλότερη θέση ή να έχετε επιτυχία σ’ ένα ειδικό σχέδιό σας. Όσο ένας τέτοιος άνθρωπος είναι φανατικός στην επιθυμία του, αυτή δεν πραγματοποιείται, αλλά αφού παραιτείται από αυτήν και την ξεχνά τελείως, το όνειρό του γίνεται πραγματικότητα εντελώς ανέλπιστα.

Τζορέι και προσκόλληση

Το ίδιο μερικές φορές συμβαίνει με το Τζορέι. Όταν το διοχετεύετε σε έναν άνθρωπο σοβαρά άρρωστο, όσο πιο έντονο είναι το ενδιαφέρον σας, τόσο πιο αργή είναι η πρόοδος του. Αντιστρόφως, όταν δίνετε χωρίς υπερβολικό ενδιαφέρον και με μυαλό ελεύθερο από σκέψεις γύρω από τα γήινα ή ακόμη κι όταν το Τζορέι δίνεται μόνο δοκιμαστικά, ανέλπιστα έχουμε συχνά καλά αποτελέσματα. Όταν οικογένειες ή άλλοι συγγενείς και κοντινοί φίλοι αφήνουν την ανησυχία να τους καταλαμβάνει, η ανάρρωση ενός άρρωστου σε κρίσιμη κατάσταση μπορεί να εμποδιστεί, η θέση τους μπορεί ακόμη να προκαλέσει και τον θάνατό του. Από την άλλη, όταν το Τζορέι λαμβάνεται με εμπιστοσύνη, με λίγη ανησυχία για το αποτέλεσμα εκ μέρους του πληγέντος ατόμου και των κοντινών του ανθρώπων, η ανάρρωση είναι εκπληκτικά ομαλή.

Μερικές φορές, ενώ η επιθυμία για ανάρρωση του αρρώστου είναι δυνατή και το ίδιο είναι η επιθυμία των συγγενών και φίλων του να τον βοηθήσουν, η κατάστασή του χειροτερεύει όλο περισσότερο έως ότου όλοι όσοι ενδιαφέρονται παραιτούνται της ελπίδας. Τότε η κατάσταση ξαφνικά αλλάζει προς το καλύτερο, ο άρρωστος αρχίζει να αναρρώνει και τελικά θεραπεύεται τελείως.

Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες άνθρωποι με ιδιαίτερα γερό δέσιμο με τη φυσική ζωή, αισθάνονται ότι μπορούν να θεραπευτούν όταν είναι άρρωστοι δια μέσου μια δυνατής νοητικής προσπάθειας, παρόλα αυτά όμως συνήθως υποκύπτουν. Η υπερβολική τους προσκόλληση στη ζωή είναι ένας παράγων που συμβάλλει στη μετάβασή τους στην άλλη ζωή.

Η προσκόλληση επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα

Οι παραπάνω περιπτώσεις απεικονίζουν πώς οι απρεπείς προσκολλήσεις μπορούν να επιφέρουν αρνητικά αποτελέσματα. Οπότε, είναι καλύτερο να συμβουλέψετε έναν πολύ άρρωστο ότι μπορεί να πεθάνει και να τον διαβεβαιώσετε ότι, όπως και να είναι, εσείς θα προσευχηθείτε στο Θεό για τη σωτηρία του, εάν περάσει στον Πνευματικό Κόσμο. Αυτό πρέπει να του το πείτε με διακριτικό τρόπο, για να καταλάβει και να δεχτεί την πιθανότητα του θανάτου χωρίς ταραχή. Επίσης η υπόλοιπη οικογένεια πρέπει να πληροφορηθεί για το τι είπατε και για το τι σημαίνουν τα λόγια σας. Όταν δίνετε Τζορέι με αυτήν την προετοιμασία, ο άνθρωπος συχνά αρχίζει να ανταποκρίνεται στο Τζορέι και βελτιώνεται.

Η ίδια ιδέα εφαρμόζεται σε μία σχέση αγάπης. Η υπερβολική κτητικότητα εκ μέρους οποιουδήποτε από τους δύο, συχνά φέρνει αντίθετο αποτέλεσμα και προκαλεί τον άλλον να αντιδράσει δυσάρεστα. Κι εδώ η υπερβολική προσκόλληση ευθύνεται για την αναστάτωση, όσο κι αν αυτό φαίνεται ειρωνικό.

Ο κόσμος είναι γεμάτος από τέτοιες ειρωνείες, τέτοιες αντιλογίες, που φαίνονται να κάνουν τη ζωή μας πολύπλοκη, αλλά την κάνουν κι ενδιαφέρουσα.

Συχνά λέω ότι είναι σοφό να στοχεύουμε σε ένα αντίθετο αποτέλεσμα. Αυτό είναι στην πραγματικότητα μέρος της ίδιας της Αλήθειας.

Μέισου-Σάμα, στις 28 Νοεμβρίου του 1950

You may also like